De vijf “dodelijkste” valkuilen

De vijf “dodelijkste” valkuilen van de manager

Laura loopt naar de koelkast en schenkt haarzelf een witte wijn in. De dag zit er op en met een grote glimlach gaat ze buiten zitten om op haar tablet het laatste nieuws door te nemen. Maar haar gedachten dwalen af naar de afgelopen periode en ervaringen met de HR manager die als frustratie functionaris binnenkort het veld moet gaan ruimen.

Laura kan het niet geloven dat de HR manager in kwestie zo met relaties en mensen is omgegaan. Alles om maar de opdracht te volbrengen en alles maar om zichzelf op een voetstuk te plaatsen. Het programma, waar Laura bij betrokken is, ging niet meer om de deelnemers of de mensen die het programma mogelijk maakte maar het ging om het programma zelf. Dat moest slagen zodat de naam van de HR manager eronder kon worden gezet en de hele buitenwereld kon zien wat deze HR manager had gepresteerd. Laura noemt dat excel fetisjisme op Olympisch niveau. Om misselijk van te worden!!

De HR manager maakte de volgende kansloze fouten:

  • Geen oprechte interesse in haar medemens. Het was duidelijk dat de persoonlijke vragen waren aangeleerd tijdens één van haar management opleidingen. Die zeepbel knapt behoorlijk snel.
  • Incongruentie. Het één zeggen en het andere doen. Dit is de doodsteek voor het opbouwen van vertrouwen. Als je zegt dat je flexibel bent en het blijkt dat je totaal geen rekening houdt met anderen dan komt dat niet overeen. 
  • Leidinggeven vanuit de macht en machtspositie. Dit kan goed werken op korte termijn als er bijvoorbeeld een korte crisis is. Echter op langere termijn is dit funnest en zullen de medewerkers je gaan ondermijnen. Dit is in de praktijk bij de HR manager van Laura gebeurd. En de kans is erg groot dat de HR manager dit niet in de gaten heeft gehad.
  • Uitspelen van collega’s tegen elkaar. “Achter de rug over “ in plaats van “met elkaar” praten. De ene collega in negatief daglicht zetten ten opzichte van de andere collega. Het proberen elkaar in diskrediet te brengen is een klassieke manier om jezelf te beschermen en al snel in de slachtoffer-rol te kruipen in de drama-drie-hoek. “Paniek-voetbal” wordt dat wel eens genoemd of de spreekwoordelijk kat in het nauw die rare sprongen maakt. Allemaal een teken van machteloosheid, onkunde en niet kunnen leidinggeven.  Dramatisch voor de relatie. Ook dit had de HR manager van Laura niet in de gaten.
  • Stempel drukken op micro niveau; het “hoe” er door heen drukken. Als leidinggevende moet je de “waarom” uitleggen en de “wat”. De “hoe” moet je echt aan je mensen over laten. Als je dat gaat inperken tot een minimum dan gaan mensen iets voor je doen op basis van angst. Het zal de werksfeer zeer zeker niet bevorderen en alleen maar slechter maken. Hoe goed doe je het dan als HR manager???

Het laat Laura niet los. Al vanaf het eerste moment heeft Laura dit gevoel gehad over de HR manager en iedere keer werd het bevestigd. De onkunde op het menselijke vlak straalde er van alle kanten af. 

“Wat zou er met die vrouw toch gebeurd zijn dat ze dat gedrag vertoond? Dat heeft ze niet nodig. Een weekje teamproces meesterschap zou haar helpen.  Het proces eigen maken om vanuit inspirerend leiderschap anderen beter te maken. Maar ik denk eerlijk gezegd niet dat deze dame daar voor open staat. Het is maar goed dat ze in een klein dorpje woont. Daar is genoeg ruimte voor haar ego en blinde vlekken”, denkt Laura.