Daadwerkelijk de training voelen.

Afgelopen week had ik het genoegen om met een select gezelschap een teamtraining te mogen doen. De omgeving was echt goed, we werden door de hostess flink in de watten gelegd. Dat had ik op deze wijze nog niet eerder meegemaakt. Hulde en dank daarvoor. Kijk gerust op www.nr71.nl en dan zul je snappen wat ik bedoel.

De groep bestond uit tien vakmensen. Deze mensen werken verspreid door heel Nederland en hebben een “zelfstandige” functie. De leiding van deze groep wil graag dat de groep zich gaat vormen tot een team en hebben daar een initiatief in genomen. Ideeën en mogelijkheden zijn bekeken en afgewogen en er is een start gemaakt om dit te realiseren. De leiding, ook niet voor één gat te vangen, heeft een goed reflectie vermogen en vraagt zich af of ze op de goede weg zitten, of iedereen aan boord blijft en welke maatwerken er nodig zijn om alles en iedereen daar te krijgen waar ieder lid van de groep een positie kan verwerven in het team. Welke kwaliteiten zijn er in huis en wat is er nodig om elkaars kwaliteiten te ontdekken, wat heb je zelf te brengen en te bieden, wat is jouw meerwaarde voor de ander, et etc.

In een eerdere sessie die deze groep met elkaar heeft gedaan zijn er oa door middel van de kwaliteits-kaarten momenten met elkaar gedeeld. Op die kaarten staan kwaliteiten en iedereen van de groep kreeg van elkaar kaarten met een woord daarop die men typerend vond voor de ander. Wat wij nu afgelopen week hebben gedaan is met actieve werkvormen het gedrag van een individu in team-vorm naar voren laten komen. Bewustwording van gedrag tijdens de actieve werkvorm in relatie met je eigen praktijk. En wat bleek??? De deelnemers hebben in het vertoonde gedrag het woord van de kaarten letterlijk ervaren en gevoeld. Het woord op de kaartjes werd voor- tijdens- en na de actieve werkvormen zichtbaar in gedrag. Hierdoor heeft iedere deelnemer ervaren wat hij/zij doet en wat het effect daarvan is. Niet alleen bij zichzelf, ook bij een ander. Dit gaf inzichten die nog niet waren vertoond. Bewustwording in de klaarste zin van het woord. Dat is de kracht van ervarend leren.

Je kunt om meerdere reden een teambuilding houden. Deze groep wil de transitie maken naar een team en heeft deze dag als een “thermometer” gebruikt. Daarnaast heeft men letterlijk ervaren wat in theorie was aangegeven. Een uitstekend thema voor een teambuilding. Een prima manier om een vervolg aan te geven. De leiding heeft goed nagedacht en gebruikt meerdere invalshoeken om de groep tot een team te smeden. Ook dat verdient een compliment!

Ik ben ervan overtuigd dat deze vakmensen een team gaan vormen. Uiteraard hoop ik dat ze met regelmaat gebruik zullen maken van Mannen van Staal, maar dat terzijde.

Ik wens dit aankomend team alle goeds toe.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.